När det gäller beskärningen av rosor, anser många att det är "en hel vetenskap", vilket det alls inte är. Med lite grundkunskaper och sunt förnuft går det både lätt och fort.
Man brukar säga att rosorna ska klippas "när björkarna har musöron", men jag tycker det är försent. För mycket kraft har redan gått upp i rosen och om man då beskär den hårt blir blomningen sen. Men det kan säkert vara lite olika var i landet man bor. Det får inte bli alltför många minusgrader efter en hård beskärning.
Skär bort allt som ser "gammalt eller sjukt ut", det kan vara en hel del barkfläcksjuka på de kala grenarna efter vintern (bruna fläckar på stammarna) , försök få bort så mycket som möjligt av det. Skär strax ovanför ett "öga", där sedan ett nytt skott kommer att tränga fram. Skär gärna i lite olika höjder, (kortare grenar runtom busken) . Så blir det grönt och fint på hela busken (den blir inte kal nedtill).
Klängrosor rensas och kortas bara in. Buskrosor beskärs med ungefär en tredjedel och rabattrosor beskärs relativt hårt. Kanske bara en 15-20cm över marken, så de bildar täta fina buskar.
Under växtsäsongen är det viktigt att klippa bort överblommade kvistar. Detta stimulerar till ny snabb knoppsättning (förutsatt att rosen remonterar). Skär strax över ett bladpar, så bryter ett nytt skott ut i bladvecket och rosen blommar snart igen. |